Choroby układu pokarmowego

Biegunka

Przyczyn biegunki może być wiele. Zaczynając od stresu, zwykłych niestrawności poprzez przewlekłe zapalenie jelita grubego, zatrucia pokarmowe, chorobę Crohna czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Długotrwała biegunka może doprowadzic do odwodnienia, zaburzenia gospodarki elektrolitowej i wycieńczenia organizmu. W zależności od przyczyny powstania chorobę można podzielić na biegunkę :

  • na tle nerwowym,
  • z powodu infekcji,
  • z powodu nietolerancji glutenu (celiakia) lub innych składników pokarmowych (alergia pkarmowa),
  • z powodu nieprawidłowej pracy trzustki (np. tłusty, obfity stolec z nistrawionymi kawałkami jedzenia)
  • z powodu zaburzeń w wydzielaniu żółciu (rozpryskowa, o kwaśnym sfermentowanym zapachu)
  • z powodu zapalenia jelita grubego (w przebiegu choroby Crohna, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego) - stolec może zawierac wówczas krew i śluz

Leczenie biegunki będzie zależało od przyczyny jej powstania. Po postawieniu trafnej diagnozy przy łącznym użyciu klasycznych (kolonoskopia, biopsja)  i laboratoryjnych metod diagnozowania oraz dalekowschodnich technik diagnozy stosujemy akupunkturę, ziołolecznictwo oraz ustalamy indywidualną dietę dla każdego pacjenta.

W celu zwiększenia skuteczności akupunktury zabiegi należy przeprowadzac 2-3 razy w tygodniu. łącznie około 10-15 zabiegów, w zalęzności od indywidualnego przypadku. Kuracje należy kontynuowac nawet w przypadku szybkiej poprawy stanu zdrowia.